Een prominente plek voor games & virtual reality tijdens Imagine Film Festival 2020

Tijdens Imagine Film Festival 2020 wordt er, naast een uitgebreid programma van feature films, shorts, workshops en masterclasses, een ruim programma-aanbod van games & virtual reality gepresenteerd. Bij Imagine draait het om het fantastische genre, waar games & VR zich bij uitstek voor lenen. Een bezoek aan de ruimte, dwalen door utopische omgevingen, deelnemen aan een gruwelijke horrorscène, nieuwe werelden ontdekken: games & VR zijn perfecte disciplines om fantastische verhalen te ervaren. Het Imagine Film Festival is van donderdag 16 tot en met zaterdag 25 april te bezoeken in het Eye Filmmuseum in Amsterdam. 

Imagine_Film_Festival

Bij Imagine Expanded laten fantastische verhalen en werelden de verschillende platforms filmgames en VR samenvloeien. Level Up is een showcase van nieuwe Nederlandse fantastische games. Hierbij zijn, naast de makers, diverse (inter)nationale gasten aanwezig. Ook reiken we dit jaar weer de Imagine VR-award uit voor de beste VR-ervaring uit de internationale competitie, en is er een panel met als hoofdgast Colin Harvey, lead writer van de PlayStation London VR studio. Verder ontwikkelen HKU studenten speciaal voor Imagine verschillende games rondom ons andere festivalthema Nature Strikes Back.

Level Up: games van Nederlandse bodem

In Level Up presenteert Imagine een showcase van nieuwe Nederlandse fantastische games. In een afwisselend zaalprogramma worden verschillende games gepresenteerd van beginnende tot ervaren gamedevelopers. Daarbij zijn de makers aanwezig voor toelichting en vragen vanuit het publiek. Van cyberpunk-multiplayer tot ocean-world fantasy RPG en van VR goblins tot  desktop aliens– Level Up toont de creativiteit van gamemakers in al haar facetten. Klik hier voor voor de geselecteerde titels.

Panel: Storytelling in VR 

Virtual Reality-technieken worden steeds makkelijker toegankelijk voor het grote publiek en de ruimtelijke mogelijkheden van het genre hebben met name gamedevelopers geïnspireerd tot het bouwen van werelden waaraan de kijker/speler actief kan deelnemen. Nu het medium langzaam ‘gewoner’ begint te worden, maakt de speelsheid en de technische insteek van het begin langzaam plaats voor meer cinematische game-ervaringen – waar we er ook enkele van hebben geprogrammeerd op het festival.

In dit panel gaan we dieper in op de cinematografische aspecten van VR games met hoofdgast Colin Harvey. Colin is gamedesigner, schrijver en academicus, schreef een boek over Transmedia Storytelling en is sinds enkele jaren lead writer bij Playstation London en verantwoordelijk voor onder andere de hitgame Blood&Truth. Colin wordt vergezeld door David Prinsmel van Vlaamse gamestudio Happy Volcano en filmregisseur Samuel Faict, die samen een VR-game in ontwikkeling hebben. Ook VR-academicus Mirjam Vosmeer, gespecialiseerd in storytelling in VR, sluit aan bij dit panel. Samen praten ze over de technische en inhoudelijke uitdagingen van het maken van story-heavy VR-games, de invloed van Hollywood en de toekomst van VR-films en -games.

Virtual Reality Bril

Educatie en VR

Samen met Bekijk ’t maken we middelbare scholieren enthousiast voor VR. De Herkansing is een virtual reality horrorfilm die nog niet helemaal af is: er ontbreken een aantal cruciale scenes die door de leerlingen op school worden gedraaid, ze worden hierin bijgestaan door de ervaren filmdocenten van Bekijk ‘t. Leerlingen krijgen les in filmen met een 360 graden camera en komen achter de geheimen van een zenuwslopende horrorfilm. Voor velen is het de eerste keer dat ze met een professionele headset een VR-film bekijken. Deelnemende leerlingen krijgen het eindresultaat later dit jaar te zien op het witte doek, in een bios bij hun in de buurt, tijdens Imagine On Tour. Ga voor meer informatie over cultuureducatie van Bekijk ‘t naar www.bekijkt.nl.

Over Imagine Film Festival

Imagine is het grootste filmfestival voor de fantastische film in Nederland, met het beste op het gebied van fantasy, horror en sciencefiction. Bij Imagine draait alles om de verbeelding, je mee laten voeren naar andere werelden of je anders laten kijken naar onze eigen wereld. Imagine gebruikt de kracht van de fantasie voor gedachte-experimenten over de toekomst van mens en maatschappij, vaak in het licht van technologische vernieuwingen of wetenschappelijke ontwikkelingen. Daarbij onderzoekt Imagine nieuwe vormen om fantastische verhalen te ervaren, zoals via virtual reality en fantastische games. Naast een scherpe focus op het heden en de toekomst van het fantastische, eren we ook de rijke historie ervan. We signaleren nieuw talent, presenteren nieuw werk van gevestigde makers en vertonen klassiekers en vergeten parels. In verdiepende programma’s biedt het festival achtergronden, geschiedenis en context, en verbindt het de fantastische film met maatschappelijke ontwikkelingen. Met zijn geschiedenis van 36 jaar en zijn uitgebreide netwerk fungeert Imagine als curator en gids voor zowel nieuwkomers als doorgewinterde genrefans.

OUT NOW

Recente Post

10 jarige Jubileum nummer -PdLM43 is nu te bestellen.
13 november 2020
power-of-art-house_alphons-nieuwenhuis-1-PdLM
Power of Art House verkoopt bullshit
11 september 2020
PulpdeluxeMagazine-NR42
PulpdeLuxe Magazine 42
26 mei 2020

Voorintekening PdLM 43 in druk!

Bestel jouw jubileum exemplaar, en kies met of zonder een het gelimiteerde en gesigneerde kunstwerk gemaakt door Rien Renema.

Bestel