WHO IS NORA?

Artikel in PdLM 38

Ik ben Nora Kastein
Multidisciplines artist woonachtig in Nederland.

Waarom wordt je de “Dutch Ai Wei Wei” genoemd?

Ik hou erg van zijn werk. Ik hou ook van de filosofie dat hem drijft. We delen een soortgelijke benadering in artistieke uitdaging. Als een multidisciplinair artist heb ik de flexibiliteit om met verschillende middelen te spelen in mijn artistieke proces.

Vertel ons over je creatieve proces en je filosofie.

Mijn creatieve proces en filosofie is samen te vatten in drie stappen.

1: Filosofie, 2: Doelstelling, 3: Creatieve proces.

In stap 1 visualiseer ik de effecten die ik wil bereiken voor de beschouwer. Dan identificeer ik de key punten. Daarna moet ik fysiek naar het proces om het te uit te voeren. Het uitvoeren van het werk is erg leuk en uitdagend. In mijn artistieke proces breng ik alle stappen samen om het effect en de stimulatie te creëren voor de beschouwer. Voor mij is het mentale proces net zo belangrijk als het fysieke proces om het effect te bereiken.

Wat maakt je anders dan andere kunstenaars in de wereld?

Er zijn veel goede kunstenaars in Nederland. Mijn benadering van kunst is dat ik ervan uit ga dat er geen grenzen zijn. Dat kan soms moeilijk zijn omdat je in kunst juist ook grenzen moet vinden. Door mijn proces van artistieke fluïditeit komen het mentale en fysieke proces uiteindelijk samen. Ik denk dat dit mij anders maakt dan andere kunstenaars.

Wat denken andere beroemde kunstenaars over je werk?

LACHEN Ik herinner mij een interessante situatie 2-3 jaar geleden. Ik ontmoette Karl Ferris. Hij was Jimi Hendriks zijn fotograaf en de lead fotograaf voor Vogue in de USA. Ik werd aan hem voorgesteld door een gezamenlijke vriend. Nadat hij mijn werk gezien had zei hij dat hij probeerde een soortgelijk effect te maken maar dat hij dat destijds niet bereikte. Ik vond dat gesprek erg stimuleren en ik was blij met het respect en aanmoediging die hij me gaf.

Worden vrouwen in kunst anders behandeld dan mannen?

Dit is een heel brede vraag. Dat kan alleen beantwoord worden door individuen. Ik heb met mannen en vrouwen gewerkt en verschillende exposities en shows wereldwijd. Ik zie op veel plekken nog steeds meer werk van mannen dan vrouwen in exposities.

Je installatie “Crater” heeft veel internationale aandacht gekregen, vertel ons hier eens over.

Ik heb mijn artistieke werk “Crater” gedaan in Spanje, Duitsland en Nederland. Voor mij was de uitdaging om het te installeren in verschillende omgevingen; op het strand, in een bos, in een club en expositie. Ik heb genoten van de uitdaging om een heel dynamisch effect te maken in verschillende omgevingen. Vooral in verschillende tijden van de dag en de nacht. Ik hoop dat de beschouwer geniet van de ervaring die ik creëer.

Wat is de toekomst voor Nora, de kunstenaar?

Als een moeder van 2 jonge kinderen is het een uitdagend om een balans aa te brengen in het familieleven en professionele werk als kunstenaar. Onlangs was mijn werk betrokken in shows in Hong Kong en Vietnam.
Mijn nieuwe werk zal te zien zijn in Amsterdam, Ruigoord 1+2 september, Woudrinchem 15 september en Zwolle 22 september.

Hieronder de teaser clip..

Het ziet ernaar uit dat 2019 een heel druk jaar gaat worden. Ik ben gevraagd door 6 shows in 6 verschillenden landen variërend van Noord-Amerika tot Afrika en Azië.

Je bent een drukke dame…

Ja! Maar hou van wat ik doe ik zou het niet anders willen.

Dankjewel voor je interview. Kom volgend jaar weer met ons praten.
Zeker, daar kijk ik naar uit.

website: norakastein

OUT NOW

Recente Post

10 jarige Jubileum nummer -PdLM43 is nu te bestellen.
13 november 2020
power-of-art-house_alphons-nieuwenhuis-1-PdLM
Power of Art House verkoopt bullshit
11 september 2020
PulpdeluxeMagazine-NR42
PulpdeLuxe Magazine 42
26 mei 2020

Voorintekening PdLM 43 in druk!

Bestel jouw jubileum exemplaar, en kies met of zonder een het gelimiteerde en gesigneerde kunstwerk gemaakt door Rien Renema.

Bestel